Tukkimittari: Sahateollisuuden arvokas työkalu

tukkimittari havainnekuva

 

Mikä on tukkimittari?

Tukkimittari on sahateollisuudessa käytetty laite, joka tarjoaa tarkkoja mittauksia tukkien pituudesta, läpimitasta ja tilavuudesta, mikä helpottaa tuotantoprosessin ohjausta ja tukkien laadun arviointia. Tukkimittari on keskeinen työkalu sahateollisuudessa, jossa tukit lajitellaan niiden latvaläpimitan ja laadun perusteella.

Laser- ja kamerajärjestelmät tukkimittauksessa

Kaikkein tarkimmat ja samalla myös kalleimmat mittaustavat perustuvat usein laser- ja kamerajärjestelmiin, jotka mahdollistavat kolmiulotteisen mallin tukista ja erittäin tarkan tilavuuden laskennan. Laser- ja kamerajärjestelmien tarkkuus on noin 1 mm luokkaa, minkä vuoksi ne pystyvät tunnistamaan pienimmätkin muutokset tukin pinnassa ja mittaamaan tukkien geometrisiä ominaisuuksia erittäin pienellä virheellä.

Valoverhojen käyttö mittauksessa

Sahatermein tukkimittarilla voidaan usein myös tarkoittaa muitakin sovelluksia, joissa tapahtuu puutuotteiden mittausta. Siten vaihtoehtona tukkimittareille on olemassa myös valoverhot, jotka ovat lähtökohtaisesti monin kerroin edullisempi mittaustapa.

Valoverhoilla on tukkimittarien tapaan mahdollista mitata tukkien kolmiulotteinen malli ja muodostaa tilavuuslaskentaa, tarkimmillaan 5–10 millimetrin tarkkuudella. Tämä tarkkuus on usein riittävä toissijaisiin mittauksiin, joille on tarvetta tukkimittarien jälkeisissä työstöpaikkoissa. Sopivia sovelluspaikkoja ovat siten esimerkiksi kuorimakoneen syöttö, kääntöpöydällä tapahtuva tyvi ja latva erottelu sekä limipuun valvonta. Limipuulla tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi tukkia (tai lautaa) on syötetty virheellisesti päällekkäin.

Etsitkö sovellukseesi sopivaa mittaustapaa?

Täytä alla olevaan yhteydenottolomakkeeseen tietosi ja viestisi niin etsitään yhdessä sovellukseesi sopiva mittaustapa. Meiltä Telnovasta saat valokennot ja valoverhot nopealla toimituksella.

 

  Nimi*

  Yritys

  Sähköpostiosoite*

  Puhelin*

  Viesti:

  tukkimittari valoverho

  Valoverhoilla tapahtuvassa mittauksessa tutkittava kohde kulkee valoverhojen välistä ja katkenneiden sekä ehjien säteiden määrällä määritetään kohteesta halutut arvot. Valoverhoja voidaan tarvittaessa asettaa useampia eri suuntauksin, jotta tarkempi mittaus saadaan muodostettua.

  Kuvan kaltainen mittaus ja kaikki sen variaatiot voidaan muodostaa esimerkiksi Telco Sensors Space Scan 02 mittaavalla valoverholla.

  Valokennojen käyttö mittauksessa

  Kaikkein karkeimpia ja yksinkertaisimpia mittauksia voidaan toteuttaa valokennoilla, jolloin tarkkuus on 20 millimetristä ylöspäin. Siten valokennojen avulla suoritetut mittaukset tarjoavat hyödyllistä, mutta samalla melko karkeaa tietoa esimerkiksi kohteiden koosta. Toisaalta, valokennojen etuihin kuuluu kyky läpäistä suuri määrä likaa sekä kompakti koko.

  tukkimittari valokenno

  Valokennoilla suoritettu mittaus soveltuu erityisen hyvin yksinkertaisiin mittauksiin paikoissa, joissa likaantuminen, asentaminen ja/tai äärimmäiset olosuhteet tekevät muista mittausmenetelmistä epäkäytännöllisiä. Erilaisia likaa läpäiseviä valokennoja voit selata tästä.

  Tavallisimmin valokennoja kuitenkin käytetään yhtenä tukkimittarin osana, jossa ne laskevat tukin pituutta yhdessä pulssianturin kanssa.

  Valoverhoilla ja valokennoilla tapahtuvat mittaamisen etuna on se, että ne kestävät likaa, pölyä ja tärinää huomattavasti paremmin kuin herkät laser- ja kamerajärjestelmät. Siten niiden sijoitus sahalaitoksen eri kohteisiin on vaivatonta, minkä lisäksi rajoitusta ulko- tai sisäkohteisiin ei ole.

  Valitse sovellukseesi sopiva mittaustapa

  Erilaiset tukkimittarit ja muut mittaustavat ovat keskeinen osa puutavaran mittaus- ja laadunvalvontaprosesseja sahateollisuudessa. Niiden käytöllä voidaan mahdollistaa tarkka ja tehokas tuotanto sekä varmistaa laadukkaan lopputuotteen valmistaminen. Mittaustarkkuus määritellään aina sovelluksen perusteella, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, mitä anturityyppejä käytetään. Tukkimittareissa ja niihin verrastettavissa laitteissa valittavaksi tulee usein laser-, konenäkö- tai valoverhojärjestelmä.

  Etsitkö sovellukseesi sopivaa mittaustapaa?

  Täytä alla olevaan yhteydenottolomakkeeseen tietosi ja viestisi niin etsitään yhdessä sovellukseesi sopiva mittaustapa. Meiltä Telnovasta saat valokennot ja valoverhot nopealla toimituksella.

   Nimi*

   Yritys

   Sähköpostiosoite*

   Puhelin*

   Viesti:

   VALITSE KIELI
   Filter by Tuoteryhmät
   Valokennot
   Lähetin vastaanotin pari
   3000-sarja
   6000-sarja
   7000-sarja
   8000-sarja
   9000-sarja
   Spacepak
   Peilikennot
   8000-sarja
   Spacepak
   Kohdevalokennot
   8000-sarja
   Spacepak kohdevalokennot
   Taustavaimennetut valokennot
   Valokennot vahvistimella
   PA-sarja valokennot
   PA-vahvistimet
   MPA-monikanavaiset vahvistimet
   PAB-vahvistimet
   Ohjelmoitavat PABP vahvistimet
   Valoverhot
   Valoverhot teollisuuteen
   Lähetin vastaanotinpari (SS01)
   Kohdevaloverhot
   Mittaavat valoverhot
   SS02 valoverhot
   Haarukka-anturit
   Kehys-anturit
   Virtalähteet
   Optiset kuidut
   Valmiskaapelit
   Lisätarvikkeet
   Kiinnitystarvikkeet
   USB-muuntimet
   Peilit
   Adapterit / linssin suojat
   Kannat ja liittimet
   Teemu Turunen

   myynti-insinööri
   +358 50 406 6637
   teemu.turunen@telnova.fi

   Tommi Turunen

   myynti-insinööri
   +358 50 406 6636
   tommi.turunen@telnova.fi

   Pekka Turunen

   vanhempi asiantuntija
   +358 44 230 1900
   pekka.turunen@telnova.fi