Optinen anturi – Mikä se on?

Optinen anturi valokenno

 

Mikä on optinen anturi ja miten se toimii?

Optinen anturi on anturityyppi, joka käyttää valoa havaitsemaan kohteiden läsnäoloa, poissaoloa tai sijaintia. Niitä käytetään yleisesti automaatioteollisuudessa kuljetinhihnoilla olevien esineiden havaitsemiseen ja erilaisten tuotantolinjojen tuotevirtojen seurantaan. Nopeiden vasteaikojen, suuren tarkkuutensa ja kestävyytensä ansiosta optiset anturit ovat tärkeässä asemassa valmistavan teollisuuden tehokkuuden ja tarkkuuden parantamiseksi.

Optisten antureiden toimintaperiaate

Optinen anturi havaitsee ja mittaa valonsäteen intensiteetin muutoksia ja muuttaa saamansa tiedot sähköiseksi signaaliksi. Valon intensiteetin muutokset ovat usein seurausta valon heijastumisesta tai sen absorboitumisesta tutkittavaan kohteeseen. Anturin vastaanottaman valon määrän muutosta käytetään havaitsemaan joko kohteen läsnäolo tai sen poissaolo. Koska valo on suoraviivaista ja nopeaa, tekee se optisista antureista erinomaisen tunnistustavan moneen käyttökohteeseen ja sovellukseen. Tästä syystä optisten antureiden käyttö ei rajoitu vain automaatioteollisuuteen vaan niitä löytyy myös muista sovelluksista ja laitteista.

Optisia antureita on kaikkialla!

Optisten antureiden ja niitä hyödyntävien laitteiden kirjo on runsas ja ihminen ei todennäköisesti tule ajatelleeksi, kuinka monesta laitteesta sellainen löytyy. Lähin optinen anturi voi löytyä esimerkiksi kaukosäätimestä, sykekellosta tai tietokoneen hiirestä. Muita optisiin antureihin tukeutuvia laitteita ovat muun muassa viivakoodinlukijat, konenäköjärjestelmät, optiset palohälyttimet ja muut optiikkaan perustuvat mittalaitteet, kuten esimerkiksi pH-mittarit. Optisella anturilla voidaan siis mitata muutakin kuin kappaleiden läsnäoloa. Esimerkiki optinen palohälytin kerää tietoa valonsäteen kulkua haittaavien hiukkasten määrästä ja laukaisee hälytyksen, kun hiukkasten määrä ylittää optisen anturin tunnistusrajan.

 

Etsitkö sovellukseesi sopivaa optista anturia?

Täytä alla olevaan yhteydenottolomakkeeseen tietosi ja viestisi niin etsitään yhdessä sovellukseesi sopiva optinen anturi. Meiltä Telnovasta saat kaikki valokennot ja valoverhot nopealla toimituksella.

    Nimi*

    Yritys

    Sähköpostiosoite*

    Puhelin*

    Viesti:

    Optinen anturi robottipölynimuri

    Robottipölyimureissa on optisia antureita, jotka ohjaavat robotin liikettä, havainnoivat esteitä ja estävät törmäyksiä.
    Tämän lisäksi optisia antureita voidaan hyödyntää imuroitavan huoneen kartoittamisessa. Kuten kuvasta huomataan, ovat optiset anturit (3 kpl) erittäin pieniä ja eivätkä ne siten vie paljoa tilaa imurin rungosta. Optisten antureiden pienikokoisuus on yksi niiden eduista.

    Automaatioteollisuudessa käytettävät optiset anturit ovat yleensä erillisiä laitteita, joiden helppo vaihdettavuus ja asennettavuus ovat tärkeitä tekijöitä. Tämä johtuu siitä, että teollisuustason laitteiden elinkaari on huomattavasti pidempi kuin kuluttajatason laitteiden, mikä tarkoittaa, että laitteita huolletaan ja ylläpidetään säännöllisesti. Tämän vuoksi varaosien vaihdettavuus ja asennusnopeus ovat kriittisiä tekijöitä, jotta voidaan välttää pitkät toimintakatkot. Kuvan anturi on SPP 2505 0.2 J kohdevalokenno.

    Optinen anturi automaatio

    Optisten antureiden kehityskaari

    Optisten antureiden kehityksessä on tultu suuria harppauksia eteenpäin viimeisten 20-vuoden aikana. Erityisesti tämä kehitys koskee antureiden kokoa ja tehoa. Antureiden koko on pienentynyt merkittävästi, kun taas samaan aikaan antureiden tuottama teho on lisääntynyt. Kuinka moni muistaa vielä tietokoneen pallohiiren, jotka 2000-luvun alkupuolella korvattiin tarkemmilla ja luotettavemmilla optisilla versioilla.

    Kehityssuunta on myös vahvasti suuntautunut järjestelmien langattomuuteen ja esimerkiksi automaatiossa tämä tarkoittaa IoT-yhteensovittamiseen (IoT = internet of things). Uusien kehitysaskelien myötä optisilta antureilta voidaan nykyään kerätä helpommin ja tarkemmin tietoa esimerkiksi anturin vikatilanteesta.

    Optinen anturi ja sen käyttö tulevaisuudessa

    Tulevaisuus on optisten antureiden ostalta suotuisa automaation lisääntymisen ja uusien teknologisten läpimurtojen myötä. Yhä useampi laite ja tehdas luottaa optiseen tunnistukseen. tehdas ja laitos pystyy tänä päivänä tehostamaan toimintaansa automaation avulla, mikä luo optisten antureiden kysynnälle jatkuvuutta. Antureiden kokoon ja tehokkuuteen pystytään myös edelleen vaikuttamaan, mikä helpottaa etenkin kone- ja laitevalmistajien työtä, kun antureiden tilavaraukset lopullisessa tuotteessa pienenevät.

    Mikäli kiinnnostuit optisten antureiden toiminnasta, lue artikkelimme valokennojen toiminnasta.

    Etsitkö sovellukseesi sopivaa optista anturia?

    Täytä alla olevaan yhteydenottolomakkeeseen tietosi ja viestisi niin etsitään yhdessä sovellukseesi sopiva optinen anturi. Meiltä Telnovasta saat kaikki valokennot ja valoverhot nopealla toimituksella.

      Nimi*

      Yritys

      Sähköpostiosoite*

      Puhelin*

      Viesti:

      VALITSE KIELI
      Filter by Tuoteryhmät
      Valokennot
      Lähetin vastaanotin pari
      3000-sarja
      6000-sarja
      7000-sarja
      8000-sarja
      9000-sarja
      Spacepak
      Peilikennot
      8000-sarja
      Spacepak
      Kohdevalokennot
      8000-sarja
      Spacepak kohdevalokennot
      Taustavaimennetut valokennot
      Valokennot vahvistimella
      PA-sarja valokennot
      PA-vahvistimet
      MPA-monikanavaiset vahvistimet
      PAB-vahvistimet
      Ohjelmoitavat PABP vahvistimet
      Valoverhot
      Valoverhot teollisuuteen
      Lähetin vastaanotinpari (SS01)
      Kohdevaloverhot
      Mittaavat valoverhot
      SS02 valoverhot
      Haarukka-anturit
      Kehys-anturit
      Virtalähteet
      Optiset kuidut
      Valmiskaapelit
      Lisätarvikkeet
      Kiinnitystarvikkeet
      USB-muuntimet
      Peilit
      Adapterit / linssin suojat
      Kannat ja liittimet
      Teemu Turunen

      myynti-insinööri
      +358 50 406 6637
      teemu.turunen@telnova.fi

      Tommi Turunen

      myynti-insinööri
      +358 50 406 6636
      tommi.turunen@telnova.fi

      Pekka Turunen

      vanhempi asiantuntija
      +358 44 230 1900
      pekka.turunen@telnova.fi