News

14.6.2023

Kohteesta heijastava valokenno ja mustan tunnistus

Kohteesta tunnistava valokenno on valokenno, jonka toimintaperiaate perustuu valon heijastumiseen tunnistettavasta kohteesta takaisin valokennolle. Kohteesta tunnistavia valokennoja käytetään paljon  automaatioteollisuudessa sekä automaattisissa ovissa ja porteissa, missä ne huolehtivat kohteiden tunnistamisesta nopeasti ja luotettavasti. Mutta mitä tapahtuu, jos tunnistuksen kohteena onkin tumma tai vain vähän valoa takaisin heijastava kappale?

Kohdevalokennon haasteet värien tunnistuksessa?

Kohteesta tunnistava valokenno usein tuskailee mustien, tummien ja läpinäkyvien kappaleiden tunnistamisessa. Syy heikolle tunnistukselle on ilmeinen;  mustat, tummat ja läpinäkyvät kohteet heijastavat niihin kohdistetusta valosta vain n. 5-10 prosenttia takaisin. Tämä johtuu siitä, että mustissa ja tummissa kohteissa valo absorboituu kappaleen pintaan, kun taas läpinäkyvissä kohteissa suuri osa valosta jatkaa kappaleen läpi heijastumatta takaisin. Tilannetta on havainnollistettu alla olevan kuvan avulla.

valokennoanturi heijastuminen

Väärän kohteesta tunnistavan valokennon valitseminen voi johtaa puutteelliseen tunnistukseen, mikä heikentää tuotantoprosessia ja vie kunnossapitohenkilöstön arvokasta aikaa.

Haasteeseen on kuitenkin olemassa ratkaisu, joista yksi on Telco Sensors kohteesta tunnistavat valokennot. Telco Sensors valokennot toimivat luotettavasti myös tummien kohteiden tunnistuksessa. Siten haastavista materiaaleista, kuten kumi- ja muovituotteista, tukeista, raakatiilistä ja mustaksi maalatuista kappaleista saadan tunnistus aikaan, vaikka kappaleiden väritys olisikin erittäin tumma.

Toisaalta, haaste voidaan ratkaista myös asentamalla lähetin-vastaanotin pari, koska tällöin väririippuvuutta ei synny. Lähetin-vastaanotin parin asentaminen ei kuitenkaan ole aina mahdollista, kuten aiemmassa valokennojen tunnistustapoja vertailevassa artikkelissa totesimme.

Kohteesta tunnistavan valokennon suorituskyky riippuu valmistajasta

Telco Sensorsin kohteesta tunnistavat valokennot hyödyntävät useita erilaisia suunnitteluratkaisuja, joiden avulla ne erottuvat muista kohdevalokennojen valmistajista. Esimerkiksi lähetinyksiköissä hyödynnetään erityistä tekniikkaa, jonka avulla on mahdollista lisätä lähetetyn valon tehoa. Valotehon lisäyksellä  kohteista heijastuvan valon määrää lisääntyy merkittävästi.

Lisäksi vastaanotinyksikkö on rakennettu havaitsemaan heikotkin lähettimen valon heijastukset, jolloin tunnistus toimii luotettavasti myös tummista kohteista. Nämä innovaatiot tekevät Telco Sensorsin valokennoista erinomaisia värien tunnistuksessa ja erottavat ne muista valmistajista.

Mitä laadukkaalla kohdevalokennolla voidaan saavuttaa?

Telcon kohteesta tunnistavan valokennon suuri valoteho mahdollistaa tunnistuksen kaiken värisistä kappaleista. Tämä antaa yritykselle enemmän vapausasteita esimerkiksi pakkaussuunnitteluun, kun vaalea pakkaus voidaan vaihtaa tummaan ilman kuljettimen antureiden uusimista. Olemme ratkaisseet useita vastaavanlaisia haasteita Telcon valokennoilla.

Kappaleiden väritys voi myös vaihdella kappaleen asennosta riippuen. Esimerkiksi tukeissa oksan kohta muodostaa usein tummemman alueen puun pinnassa, mikä aiheuttaa puutteellisen tunnistuksen liian heikolla kohdevalokennolla. On siten siis selvää, että hankkimalla sovellukseen laadukkaat kohteesta tunnistavat valokennot, säästytään ylimääräiseltä säätämiseltä ja suunnittelulta eikä uusia hankintoja tarvitse tulevaisuudessa tehdä.

Toimiiko kohteesta tunnistava valokenno haastavassa ympäristössä?

Telcon kohteesta tunnistavat valokennot toimivat myös haastavassa ja likaisessa ympäristössä.  Valokennot kestävät likaantumista, kosteutta ja tärinää, minkä vuoksi niiden asentamista likaisiin ja pölyisiin paikkoiin ei tarvitse arastella. Likaisten ja puhtaiden paikkojen välillä ei tarvitse tehdä kompromisseja, sillä valokennot on suunniteltu aina haastavin paikka edellä.

Telco Sensors kohdevalokennot löydät sekä normaalina kohdevalokennona, että taustavaimennettuna kohdevalokennona. Molemmissa tapauksissa valokennoista löytyy erinomainen tunnistus tummalle tai läpinäkyvälle kohteelle, minkä lisäksi valokennoista löytyy Telco Sensorin tunnuksenomaiset viisi ydinarvoa. Viidellä ydinarvolla varmistetaan asennusympäristöstä riippumaton valokennojen toiminta.

1. vesi- ja pölytiiviys

2. suuri ulkoisen valon sietokyky

3. tehokas lianläpäisy

4. helppo suuntaus ja asennus

5. tärinän- ja iskunkestävyys

Viisi ydinarvoa ovat läsnä jokaisessa Telco Sensors tuotteessa, ja ne erottavat Telco Sensors:n valmistajana muista valmistajista. Näiden arvojen avulla varmistetaan se, että Telco Sensors tuotteet toimivat myös siellä, missä muut epäonnistuvat. Mikäli haluat lisää tietoa Telco Sensors valokennoista, voit vierailla heidän sivuillaan telcosensors.com

Kiinnostuitko ja haluat lisätietoa tai tarjouksen?

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella!

  Nimi*

  Yritys

  Sähköpostiosoite*

  Puhelin*

  Viesti:

  VALITSE KIELI
  Filter by Tuoteryhmät
  Valokennot
  Lähetin vastaanotin pari
  3000-sarja
  6000-sarja
  7000-sarja
  8000-sarja
  9000-sarja
  Spacepak
  Peilikennot
  8000-sarja
  Spacepak
  Kohdevalokennot
  8000-sarja
  Spacepak kohdevalokennot
  Taustavaimennetut valokennot
  Valokennot vahvistimella
  PA-sarja valokennot
  PA-vahvistimet
  MPA-monikanavaiset vahvistimet
  PAB-vahvistimet
  Ohjelmoitavat PABP vahvistimet
  Valoverhot
  Valoverhot teollisuuteen
  Lähetin vastaanotinpari (SS01)
  Kohdevaloverhot
  Mittaavat valoverhot
  SS02 valoverhot
  Haarukka-anturit
  Kehys-anturit
  Virtalähteet
  Optiset kuidut
  Valmiskaapelit
  Lisätarvikkeet
  Kiinnitystarvikkeet
  USB-muuntimet
  Peilit
  Adapterit / linssin suojat
  Kannat ja liittimet
  Teemu Turunen

  myynti-insinööri
  +358 50 406 6637
  teemu.turunen@telnova.fi

  Tommi Turunen

  myynti-insinööri
  +358 50 406 6636
  tommi.turunen@telnova.fi

  Pekka Turunen

  vanhempi asiantuntija
  +358 44 230 1900
  pekka.turunen@telnova.fi